Trzeba zwiększyć dochody samorządów

Data publikacji: 12 Marzec 2012

Prezes Związku Miast Polskich Ryszard Grobelny poinformował o rozpoczęciu zbiórki podpisów pod obywatelskim projektem ustawy, który zwiększy dochody jednostek samorządu terytorialnego. Zapowiedź ta padła w Karpaczu w dniu 9 marca 2012 r. podczas drugiego dnia obrad Zgromadzenia Ogólnego Związku Miast Polskich. Obywatelski projekt ustawy ma zwiększyć udział budżetów samorządowych w dochodach budżetu państwa z podatku od osób fizycznych i osób prawnych.

Od roku 2005 trwa postępujący proces zwiększania zadań miast, powiatów i województw połączony z jednoczesnym ograniczaniem dochodów ich budżetów. Szczególne poważne skutki dla budżetów samorządowych przyniosła wprowadzona z inicjatywy wicepremier Zyty Gilowskiej likwidacja najwyższej stawki podatkowej dla osób najwięcej zarabiających. To wszystko wymusza oszczędności, ogranicza inwestycje, a także powoduje problemy związane ze wzrostem zadłużenia.

Miejskim samorządowcom nie chodzi tylko o zwiększenie udziału samorządowego w tzw. podatkach PIT i CIT, które stanowią podstawowe źródło dochodów budżetów samorządowych, ale także o zasygnalizowanie trudnej sytuacji finansowej polskiego samorządu terytorialnego. Ważnym elementem inicjatywy jest też zaangażowanie w nią społeczności wspólnot samorządowych.

Prezes Grobelny podkreślił, iż projekt ustawy nie doprowadzi do zwiększenia obciążeń podatkowych.