Zmienić usytuowanie ustrojowe KWRiST

Data publikacji: 11 Kwiecień 2012

Podczas kolejnego spotkania Klubu Samorządowego Stowarzyszenia w Warszawie w dniu 5 kwietnia 2012 r. Prezes Stowarzyszenia i Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski zgłosił propozycję zmiany usytuowania ustrojowego Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego. Zaproponował dotychczasowe umocowanie przy Radzie Ministrów zastąpić umieszczeniem komisji przy Prezydencie RP lub przy jednej z izb parlamentu.

Uzasadnienie tego pomysłu wynika z doświadczeń Jacka Majchrowskiego, jakie nabył w dotychczasowej pracy w komisji. Obecne usytuowanie ustrojowe komisji powoduje, iż ustalenia podejmowane na jej posiedzeniach są traktowane przez stronę rządową często w sposób dowolny i zdarza się, że nie wpływają w żadnym zakresie na rządowa procedurę legislacyjną.