Stowarzyszenie na II Kongresie Forum Postępu

Data publikacji: 02 Czerwiec 2017
W dniu 22 maja 2017 r. obradował w Warszawie II Kongres Forum Postępu.

W dniu 22 maja 2017 r. obradował w Warszawie II Kongres Forum Postępu. Forum Postępu to wspólne przedsięwzięcie szeregu centrolewicowych stowarzyszeń i fundacji, w tym Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska. Celem obrad było podsumowanie działalności Forum Postępu od obrad I Kongresu, który odbył się w czerwcu 2016 r. oraz przedyskutowanie nowych wyzwań, wobec których staje polska lewica. Podobnie jak w zeszłym roku wystąpienie wprowadzające wygłosił były Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski.

Stowarzyszenie Rzeczpospolita Obywatelska przygotowało jeden z warsztatów II Kongresu pt. „Samorząd Terytorialny: Postępowa odpowiedź na współczesne wyzwania”. Warsztaty prowadzili: Jan Kazimierz Czubak (Sekretarz Zarządu Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska), który wygłosił wprowadzenie do dyskusji oraz Paulina Piechna-Więckiewicz (radna Rady Miasta Warszawa, członek Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska). W warsztacie wzięli także udział m. in. członkowie Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska: Sławomir Brodziński (radny Rady Miasta Będzina i dyrektor Kancelarii Sejmiku Województwa Śląskiego, członek Zarządu Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska), Witold Gintowt-Dziewałtowski (członek Zarządu Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska) oraz Tadeusz Rozpara (członek Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska).

Jan Kazimierz Czubak we wprowadzeniu do dyskusji przedstawił autorską koncepcję sześciu filarów lewicowego samorządu terytorialnego. Wystąpienie zostało oparte na artykule zamieszczonym w „Myśli Socjaldemokratycznej”. Z treścią artykułu można zapoznać się w zakładce „Felietony”.

Dyskusję zdominowały przykłady bieżącej działalności lewicowych przedstawicieli w samorządzie terytorialnym oraz ocena zagrożeń dla funkcjonowania samorządu terytorialnego ze strony Prawa i Sprawiedliwości. Dyskutowano także o planach związanych z wyborami samorządowymi w roku 2018.