III Samorządowa Debata „U Frycza” za nami

Data publikacji: 14 Lipiec 2019

W Krakowie, w dniu 28 czerwca 2019 r. odbyła się III Samorządowa Debata „U Frycza”. Organizatorem debaty było Stowarzyszenie Rzeczpospolita Obywatelska. Na zaproszenie Prezesa Stowarzyszenia, Prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego w debacie, jako paneliści wzięli udział: Marcin Bazylak (Prezydent Dąbrowy Górniczej), Beata Moskal-Słaniewska (Prezydent Świdnicy) i Tomasz Trela (Zastępca Prezydenta Łodzi). W dyskusji czynny udział wziął także, jako jeden z panelistów, gospodarz spotkania prezydent Jacek Majchrowski. Tematem debaty było „Ile nam zostało samorządu? Samorząd terytorialny w trzydzieści lat po transformacji ustrojowej”. Moderatorem dyskusji był Jan Kazimierz Czubak (Sekretarz Zarządu Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska). Debatę podsumował Krzysztof Janik (Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Rzeczpospolita Obywatelska, były Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji).

Partnerami debaty były formy ATM Bodex i MERA Systemy.

Uczestnicy debaty podzieli się swoimi refleksjami na temat obecnego stanu samorządu terytorialnego z perspektywy minionych trzydziestu lat oraz jego przyszłości. W drugiej części debaty odpowiadano na pytania i głosy widzów debaty. Na zakończenie swoją ocenę debaty przedstawił Krzysztof Janik.

W zakładce „Komunikaty” można obejrzeć pełną relację telewizyjną z debaty, a w „Galerii” serwis fotograficzny ze spotkania.